Vad är egentligen snus?

Snus är råtobak som har torkats, sedan malts och blandats med vatten, natriumkarbonat och salt. Snus finns i olika smaker och varianter – som lössnus eller i portionsförpackning. Gemensamt är att de placeras under läppen där nikotinet i tobaken tas upp av kroppen och sprids via blodet.

I Europeiska Unionen är snus förbjudet överallt utom i Sverige, och svenskarna snusar så mycket som 0,8 kilo per person varje år.

Snuset då och nu
Snuset slog igenom under mitten av 1500-talet, då den franska drottningen Katarina av Medici botade sin svåra migrän med just snus. På den tiden var snuset torrt och drogs upp i näsan. Den typen av snus som är populär idag, våtsnusen, kom först i början av 1800-talet, då den sågs som ett prisvärt alternativ till tuggtobak. På den tiden odlades också mycket av svenska snuset i Sverige, främst i Skåne och Mälardalen, men idag finns inga betydande odlingar kvar i landet.

Det svenska snuset – en världssuccé
Mest populärt är snuset i de skandinaviska länderna och färöarna, men under senare år har populariteten ökat både i Sydafrika och USA. I USA har även inhemska tobaksföretag nu börjat producera snus efter svensk modell. På www.snus-online.nu kan man finna mängder av spännande snusvarianter.

Några orsaker till snusets spridning under de senaste åren beror på att hälsoriskerna inte är bevisat lika påtagliga från snus som från till exempel rökning, samt att snuset inte påverkar omgivningen och kan brukas överallt utan att märkas. I Sverige fick snusen ett rejält uppsving efter att rökförbudet på restauranger infördes år 2005.